BouwJong! tentoonstelling

BouwJong! Woningbouw voor jongeren

Jongeren zorgen voor bruisende steden. Ze brengen vernieuwing en leveren een belangrijke bijdrage aan de creative industrie, innovatie, kunst en cultuur. Net als andere bewoners verdienen deze jongeren goede huisvesting, zeker als de populatie groeit zoals in Groningen. Deze stad staat al jaren te boek als de jongste van Nederland. Ieder jaar groeit de stad verder, mede dankzij de aanwezigheid van twee forse onderwijs- en kennisinstellingen: de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool.

De manifestatie BouwJong! was het antwoord van Groningen het groeiende aantal jongeren in de stad en een veranderde vraag naar passende woonruimte. Samen met ontwikkelaars en architecten en bijgestaan door de TU Delft startte de gemeente een concrete zoektocht naar nieuwe en  kwalitatief hoogwaardige jongerenhuisvesting. Met BouwJong! bouwde Groningen voort op haar rijke traditie van grootse manifestaties op het vlak van wonen en ruimtelijke kwaliteit.

Een onderzoek hoe jongeren in de toekomst wonen

Het BouwJong! boek verscheen een paar maanden na de gelijknamige tentoonstelling. In de publicatie werden alle plannen die in het kader werden gemaakt: 30 in totaal voor 22 locaties. Daarnaast bevat het boek diverse essays en de volledige voorstudie die in opdracht van de gemeente Groningen werd uitgevoerd door de TU Delft. Op initiatief van studio de Ronners werd een uniek beeldessay toegevoegd: Hoe wonen jongeren nu? Met bijzondere fish eye foto’s geeft het een overzicht van de enorme diversiteit: van studentenkot en wooncontainer tot corpshuis, antikraak of een eigen studio..