Maallust bier ontspringt in Veenhuizen, Drenthe

— European Design Award —
Bronze, 2015

Maallust, een brouwerij op een historische locatie

De bron van Maallust lag in de ontdekking van een oude graanmaalderij in de voormalige landloperskolonie in Veenhuizen. Vijfentwintig gepassioneerde bierliefhebbers, waaronder studio de Ronners, zagen hun kans schoon. Dit was de plek om hun droom te realiseren: een eigen brouwerij met een bijzondere signatuur. Dat laatste kon ook niet anders. De rijke historie van de plek vroeg simpelweg om buitengewone speciaalbieren met oorspronkelijke smaken.

Van droom naar daad: een bijzondere eigen brouwerij

Hollands Siberië, zo werd Veenhuizen vroeger ook wel genoemd. Vanaf 1823 werden duizenden landlopers, bedelaars, weduwen en wezen uit het hele land naar dit verre oord verbannen. Ze woonden in drie grote dwanggestichten, gebouwd door de in 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid. Wat begon als een sociaal experiment groeide met de tijd uit tot monumentaal gevangenisdorp. Aanstichter van dit alles was generaal Johannes van den Bosch. Door alle paupers hard te laten werken op de woeste Drentsche gronden zou hij ze weer tucht en orde bijbrengen. Een beloning was er ook. Want wie slaagde, kreeg een stuk grond en de status van Kolonist.

Een rijke geschiedenis vertaald in heerlijk en karaktervol bier

ONTWIKKELING VAN EEN EIGENZINNIG AUTHENTIEK MERK

De naam- en vormgeving van brouwerij Maallust bouwen dankbaar voort op het roemruchte verleden van Veenhuizen. Een speciaal door studio de Ronners ontwikkeld lettertype vormt de basis van de identiteit. Het font is geïnspireerd op de opvoedkundige spreuken die op nagenoeg alle gebouwen van Veenhuizen prijken. Dit zorgt voor veel karakter en hecht het bier aan de plek.

De merknaam Maallust diende zich bijna als vanzelf aan: het was de naam van de oude graanmaalderij. Daar waar nu het bier gebrouwen wordt, stonden vroeger de zware maalstenen waarmee het graan van de ontgonnen gronden tot meel vermalen werd. Ook de biernamen haken aan op de rijke geschiedenis. Ze herinneren aan personages die vroeger een belangrijke rol speelden in het dorp. De personages congrueren met het type bier zoals bijvoorbeeld De Zware Jongen (een stevige Tripel) en De Kolonist (een zachte fruitige Weizen).

Speciaalbier met namen uit het verleden

Alle Maallust speciaalbieren worden gebrouwen uit pure, natuurlijke grondstoffen. Deze puurheid keert ook terug in de door studio de Ronners ontwikkelde huisstijl en de gehele aankleding van de brouwerij. Alle aspecten zijn met dezelfde aandacht en kwaliteit ontwikkeld: van de ambachtelijke kleuren op de etiketten en de houten kratjes tot de verpakking van jute en karton.

Eerlijke grondstoffen: puur en lokaal

Tekst: Peter Michiel, Complod
Fotografie: Wij zijn Kees en Aad Hoogendoorn
Design en ontwikkeling Maallust bierfles: Studio Kees