Poster campaign for IABR

Internationaal Architectuur Biennale Rotterdam

De achtste editie van de IABR opende op 1 juni 2018 onder de titel ‘THE MISSING LINK—Our Future in the Delta, the Delta of the Future’. Uitdagende vragen over de wisselwerking tussen het klimaat en onze leefomgeving stonden centraal. Hoe kunnen ontwerpers effectief reageren op de door de mens veroorzaakte klimaatverandering? En wat houdt ons tegen om dat te doen?

Met de lachende zon van anti-kernenergiebeweging in ons achterhoofd, namen we Radicaal Optimisme als uitgangspunt. De manier waarop leefbaarheid, wonen, mobiliteit, industrie, energie, water en natuur op gespannen voet staan, vertaalden we in deltavormige kleurvlakken en typografie die elkaar verdrukken. Deze vormtaal en het optimistische kleurgebruik dwingen de kijker om de boodschap van de Biënnale in zich op te nemen. Daarnaast is het een oproep tot verandering.

Naast een uitgebreide printcampagne gaven de digitale en online uitingen ons de kans om de dynamiek, het conflict en uitdagingen in de Delta te benadrukken. Van motion design op social media tot aan digitale schermen in de stad. We ontwikkelden een ‘splash-pagina’ die de huidige website van de IABR overnam. Verschillende deltavormen reageren op de cursorbeweging, tot de pagina wordt weggeklikt en de onderliggende website toegankelijk wordt. Samen met developer Martijn van Bachum, vertaalden we dit ook naar een interactieve installatie op station Rotterdam Centraal. Hier vervormde niet de cursor maar de reiziger de delta’s. Met elke beweging verschoot de installatie van vorm en kleur en verscheen telkens een bekende klimaat-quote, zoals ‘There is no planet B’.

Photo: Aad Hoogendoorn | Motion design: Quinten Swagerman | Digital installation with: Martijn van Bachum